Строим уникален протонен онкоцентър до седем години

Проектът е с помощта на ЦЕРН

До седем години в България ще бъде построен онкоцентър, чийто ускорител ще атакува рака с протони и леки йони, съобщи доц. Леандър Литов от СУ в музея "Земята и хората", където бе открита изложба, посветена на 60-годишнината на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Проектът е на група физици и медици с ръководител доц. Литов и ще може да лекува 1500 пациенти.

Той ще изведе на челни позиции в света страната ни в няколко сфери - не само онкология, но и радиобиология, ускорителна техника, разработване на детектори за ядрени съоръжения в медицината, посочи специалистът.

Проектът ще струва около 150 млн. евро.

„Въпрос на политическо решение, ще се водят преговори с Еврокомисията за пари от структурните фондове“, уточни физикът.

Такива центрове има в САЩ, Япония и само 2 работещи в Европа - в Италия и Германия, като още един се строи се и в Австрия, за да заработи през 2016 г., предава „24 часа“.

Родният проект ще покрива Балканския полуостров, а курс лечение на българин в чужбина струва 50 хил. евро, докато в България ще е 15 хил. евро.

„Адронната терапия стои в дневния ми ред, опира до пари от ЕС, за да се обезпечи центърът“, каза и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер.

Той обясни, че радиотерапията убива както болни, така и здрави клетки, но протонните лъчи атакували само болното място, което би било много полезно при лечението на деца.

„Подкрепям тази чудесна идея, най-добре за всяка страна е да разполага с всички технологии в лъчелечението, за да се използват и комбинации от тях“, коментира проф. Лилия Гочева, шеф на клиниката по лъчетерапия в ИСУЛ.