Умират ли старозагорските кестени?

Молец е нападнал дърветата в града, спасението е в почистването на растителните отпадъци

Вид листоминиращ молец Cameraria ohridella е нападнал кестеновите дървета в Стара Загора. Гадинката изяжда листната маса и бавно, но сигурно унищожава многогодишните зелени дробове на града. Тази есен кестените почти нямат листна маса, а плодовете са дребни и малко.
Какви поражения нанася молецът?
Мините, направени от ларвите, са най-видимите поражения. В случай на сериозно нашествие, листото се оцветява в кафяво и да окапе преждевременно. Ето поразено листо на конски кестен:

Вследствие на това, дървото не може да си изгради достатъчно резерви през лятото и много заразени дървета ще са със значително по-малко листна маса през следващата година. Поради това състоянието на конския кестен е засегнато и го прави по-податлив на други вредители и заболявания.
За първи път Cameraria ohridella е установен по дървета в Македония през 1970 г., там също са засегнати декоративни конски кестени, след това в Сърбия през 1987 г. и Австрия през 1989 г., откъдето се разпространява в повечето страни в Европа. Бързото разпръсването на молеца в Европа се дължи главно на транспорта. Автомобили, камиони, влакове и други превозни средства могат да носят възрастни и зимуващи какавиди в мъртви листа. Вижте как изглежда молецът:

Според агрономи, това заболяване може да се излекува с препарати, но те са силно токсични и биха навредили на пчелите. Затова се препоръчват два варианта: дозатор с примамка (феромон), който привлича мъжките, които се хващат в капана. Най-доброто място за окачване на капана с феромони е колкото се може по-високо на дървото, за предпочитане в сенчестата част на клоните с доста листна маса.
Другият, по-екологичен начин, е събирането на изсъхналите листа и унищожаването им. Именно в тях презимуват гадинките и напролет отново започват размножаването си.
За подобен проблем от години сезират и в София, Ботевград и други градове, където конският кестен е разпространен. Молецът-вредител напада и други дървето от вида дъбови - ясен, клен.
По нормативни уредби, за да се предприемат мерки, е необходимо да се уведоми общината. Съвместно с РЗИ се извършват проверки, след което се предприемат съответните мерки.