Условна присъда за шофьора, блъснал жена на магистралата

Животът

14-10-2014, 16:39

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само една ефективна присъда по делото с ДДС-измамниците

Иван Торошанов е лишен и от правото да управлява МПС за срок от година и три месеца

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимия Иван Торошанов на една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок заради инцидента преди две години, когато е блъснал Добромира Трахнова.

Торошанов е лишен и от право да управлява МПС за срок от една година и три месеца. Мъжът  беше признат за виновен в това, че на 08 юни 2012 година на южното платно за движение на автомагистрала „Тракия” при управление на МПС влекач "Рено Премиум” с полуремарке е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Добромира Трахнова, като деецът е избягал от местопроизшествието.

В деня на инцидента подсъдимият Иван Торошанов като водач на камион, работещ към софийска фирма, приел за изпълнение празен курс от София до с. Стряма. Около 21 часа с товарен камион влекач "Рено Премиум” се движел по автомагистрала  "Тракия”. През това време пострадалата Добромира Трахнова, бутайки количка, в която се намирало детето й, навлязла в автомагистралата и се движила по южното платно в близост до мантинелата. Въпреки че имал видимост към пешеходката, Торошанов не предприел маневра и я ударил в задната половина на тялото.

След удара Торошанов не спрял, за да провери причината за удара и продължил движението си. При удара се счупил десният фар, за който подсъдимият съобщил на шефа си, че най-вероятно е ударил животно на магистралата. От изготвената експертиза по делото се установи, че от 108 метра подсъдимият е имал видимост към пострадалата, както и възможност да реагира в рамките на 5 секунди.

Съдът при определянето на наказанието е приел, че направомерното поведение на пострадалата, а именно това, че се е намирала на магистралата с количка вечер при намалена видимост, е допринесло за случилото се, поради което и е наложил условно наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.