Правителството освободи шефа на Агенцията за българите в чужбина

Причината – сигнали за нарушения при издаването на удостоверения за български произход

Със заповед на служебния министър-председател Георги Близнашки е освободен и.д. председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Причина за решението са сигнали за нередности, свързани с неспазване изискванията на Закона за българското гражданство и Закона за българите, живеещи извън Република България, както и заниженият контрол от страна на ръководството на агенцията.
Главният инспекторат на Министерски съвет ще направи проверка на дейността на агенцията по искане на вицепремиера Илияна Цанова.

Повод са публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка от началото на годината за периода 2011-2013 г. и съдържат данни за нарушения на процедурите при издаването на удостоверения за български произход, противоречиви практики и субективност при решенията, обясняват от Министерски съвет.

През февруари Върховната административна прокуратура излезе с препоръки към Агенцията за българите в чужбина, след като проверка показала двоен аршин при издаването но документи, нужни за български паспорт. Сега служебният кабинет констатира, че препоръките не са изпълнени своевременно и не са спазени изцяло.

Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, която да провери, както дейността на Държавната агенция, така и действията на ръководството. Докладът на Главния инспекторат ще бъде изготвен до 30 октомври и предаден на министър-председателя и ресорния вицепремиер. Проверката ще включва и работата на агенцията през 2014 г.
Според вицепремиера настоящето ръководство на агенцията не е успяло да гарантира прозрачност на работата и обективност на процедурите по издаване на удостоверения за български произход.

„Необходимо е преразглеждане на функциите на агенцията, която не изпълнява достатъчно ефективно държавната политика за българите в чужбина. Дейността на агенцията трябва да се съсредоточи върху работа с българската диаспора, на базата на съвременна визия и комуникационна стратегия”, заяви Илияна Цанова.
По думите ? следващото редовно правителство трябва да направи конкретни стъпки в тази посока, като разполага и с резултатите от проверките, които са разпоредени днес.