Губим до 98 млн. евро от ЕК за селските райони

Служебният земеделски министър заяви, че причината е неработеща администрация

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев съобщи, че България може да понесе загуби между 70 и 98 млн. евро, заради неусвоени средства по Програмата за развитие на селските райони до края на годината.

„Към настоящия момент потенциалните загуби към края на годината от отписване на средства поради неусвояване ще бъдат в порядъка между 70 и 98 млн. евро, като това са средства, които ще загубим поради неработеща администрация”, обясни Грудев.

„Най-оптимистичните сценарии, които аз разработвам заедно с моя екип – да успеем да се придвижим към границата 60-65 млн.евро”, каза още той.

„Към 1 август по Програмата за развитие на селските райони бяха изплатени 50 млн. евро от бюджета с нетна цел за изплащане до края на годината 397 млн. евро т.е. към 1 август под потенциален риск от загуба стояха 347 млн.евро”, коментира служебният министър.

„Ние няма да допуснем загубата на всички тези средства, но потенциална загуба на средства от Програмата за развитие на селските райони категорично ще има, тъй като проектите не са били обработвани, заявките за плащане не са били обработвани”, заяви Васил Грудев.

„За текущата година оценките за загуба по настоящата програма морско дело и рибарство възлизат на около 3,5 млн.лева, които няма да бъдат усвоени на края на годината”, каза още той, предава „Фокус“.