Социалните искат камери в училището на Ана-Мария

Детето реагира на описанието на мъж с прошарена коса

Поставяне на видеокамери в 4-то помощно училище след скандала с  детето аутист Ана-Мария поискаха  от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), информира "Монитор". Това е едно от задължителните предписания, които агенцията е отправила към школото след проверка по случая.

„Трябва да бъдат осигурени камери в коридорите и всички общи помещения като столовата“, обясниха от ДАЗД. В момента в школото има камери само на входа и във фоайето, а според ДАЗД липсата на повече камери е предпоставка за недостатъчната сигурност в училището. От агенцията ще наложат глоба в размер на 1000 лв. на директорката, която не е уведомила ДАЗД и МВР за сигнала за насилие на детето.

Междувременно психолог започна работа с 13-годишната Ана-Мария. В разговорите момичето е споменавало думите „дядо“ и „чичко“. „Един път е казала „учителя“, който й казал да направи нещо, скарал й се е. Аз категорично заявявам, че това е човек около 40 г. с прошарена коса. На това описание Ана-Мария реагира“, обясни майката на момичето  Радосвета Симеонова.

Една от хипотезите на психолога Ваня Матанова, която работи с Ана-Мария, е че тя може да се е самозадоволявала. Дали това е така предстои да се изясни в процеса на работа с детето. Майката обаче категорично отрича тази хипотеза.