Всеки четвърти българин с алергия

50 % от тийнейджърите ни са със сенна хрема

Всеки четвърти българин е засегнат от респираторна алергия, а основните причинители са микрокърлежите. Това стана ясно от пресконференция на Българското дружество по алергология, което представи своята информационна кампания „Алергията е лечима". Ако не се вземат мерки навреме, всяка диагноза се влошава, категорични са медиците.

Изследвания показват, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока влажност, поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.

Много често симптомите за алергия се пренебрегват и остава недиагностицирани. Макар че признаците могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45%) търсят медицинска помощ и лечение.

Доцент Мария Стаевска, главен асистент в Клиниката по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, каза, че важен фактор за развитие на алергия е и генетичната предразположеност. Ако единият родител е алергичен вероятността детето да развие алергия е 35%, предразположеността обаче нараства на 70%, ако и двамата родители са алергични. Имаме цели семейства, които са алергични, каза тя. Околната среда също е важен фактор за отключване на алергиите. 50% от тийнейджърите имат сенна хрема, изтъкна доцент Стаевска. Алергията на дихателните пътища е прогресивно състояние, подчерта тя.