Опасност от режим на тока

Служители на ЧЕЗ предупредиха за опасност от режим на тока

За опасност от режим на тока заради затварянето на ТЕЦ-Варна предупредиха служители на ЧЕЗ, които протестираха пред централата на компанията, съобщава БНР. Те са категорични, че вече са предупредени за затварянето на блоковете и 316 души ще останат без работа.

Въпреки предварителните заявки в протеста да участват около 300 души, недоволството си изразиха около 20-ина служители на компанията, предвождани от лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. След като не бяха приети от ръководството на ЧЕЗ, те организираха шествие до енергийното министерство.

Протестиращите служители на компанията се обявиха против затварянето на ТЕЦ-Варна, каквото е намерението на ЧЕЗ до края на годината. Един от служителите на централата, който работи там от 36 години, бе категоричен, че хората няма да успеят да си намерят друга работа, отговаряща на квалификацията им.

"Това е единствено за запазване на работни места. Не говорим за заплати, не говорим за други искания, говорим за работни места, каза той и обясни, че е реална опасността от режим на тока, ако централата затвори."

"Опасността става още по-голяма при евентуалното спиране на газовите доставки през зимата", допълни д-р Константин Тренчев.

"Най-добре е Българският енергиен холдинг да вземе централата. Казва се на "процесинг" - т.е. той да я управлява, той да плаща заплати, той да внася въглища, той да организира производство и да дава някаква минимална сума на чехите за това, че ползва тяхна собственост - не се говори за национализация", каза Тренчев.

Протестите срещу затварянето на ТЕЦ-Варна ще продължат.