Екатерина Захариева: Няма искане за ново увеличение на цената на тока

Твърденията за поскъпване на електроенергията са спекулации, твърди вицепремиерът

Не е внесено искане за ново увеличение от 1 януари на цената на тока, заяви пред журналисти вицепремиерът Екатерина Захариева преди откриването на годишната конференция "Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд 2014". „Нито регулаторът е казал такова нещо, нито е внесено искане, това са спекулации”, категорична бе Захариева.

В Министерството на икономиката и енергетиката все още не са готови с проекта за промени в Закона за енергетиката. С този закон служебният кабинет ще изпълни ангажимента си за промяна, свързана с независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Държавният  регулатор  ще бъде разделен на два състава - воден и енергиен, обясни Захариева. Най-късно утре проектозаконът трябва да бъде изпратен на участниците в Енергийния борд и ще бъде оповестен на сайта на Министерски съвет.

Надявам се до края на месеца да бъдат възстановени плащанията по Оперативна програма „Околна среда” и по ос 3 на Оперативна програма „Регионално развитие”, посочи вицепремиер Захариева. Според нея това ще подпомогне държавния бюджет до края на годината. Тя посочи, че има позитивен доклад за двете оперативни програми, които са спрени от одиторите в България.

„Най-важното за инвестиционния климат е стабилност. Продължаващата около две години икономическа криза, подплатена със сериозна политическа такава, не са благоприятна среда за нови инвестиции. Неслучайно в първите шест месеца на тази година спадът в преките инвестиции в България е над 32-36% . Силно се надявам да имаме стабилно правителство със стабилна коалиция и парламент, което да може да направи необходимите важни стъпки за подобряване на инвестиционния климат”, подчерта Екатерина Захариева.

Много се говори за реформи, но се надявам поне да са стъпки в правилната посока в редица сектори, които определено са нереформирани, много енергоемки, ресурсоемки със средства от бюджета”, добави тя.
Захариева обясни, че в актуализацията на Закона за бюджета се предвижда увеличаване на лимита за дълг, ако се налага. „Хората с гарантираните влогове трябва да получат парите си. Във фонда има недостиг от 1,5 милиарда за гарантиране на стоте хиляди евро. Със сигурност в каквато и посока да се тръгне, ще трябва да има възможност фондът да изтегли заем. Всъщност това е в актуализацията на бюджета – възможност за фонда да изтегли заем”, поясни Екатерина Захариева.

„Работи се по новия бюджет от експерти на Министерство на финансите, но ние считаме, че е редно новото правителство да обсъди и да приеме бюджета на Министерски съвет. Има време, ако до началото или средата на ноември успее да се формира правителство, което да се заеме с бюджета за 2015-та година и той да бъде приет от Народното събрание”, каза още Екатерина Захариева.