Д-р Софка Берова с номинация за Лекар на годината

На 30 и 31 октомври ще се проведе извънреден събор на Българския лекарски съюз

Районната лекарска колегия в Добрич ще награди утре (18 октомври) най-добрите лекари на 2014 година. Отличията се връчват в навечерието на Деня на българския лекар, който се чества на празника на Св. Иван Рилски Чудотворец – 19 октомври, съобщи ИА Добруджа. На национално ниво Лекарската колегия е предложила да бъде отличена д-р Софка Берова. Офталмологът ще получи своята награда на специална церемония в столицата. На регионално ниво ще бъдат отличени д-р Стоянка Господинова- нефролог от Генерал Тошево, д-р Желка Керанова – общопрактикуващ лекар от ДКЦ 1, д-р Леман Февзиева – педиатър от Тервел и д-р Тодор Ангелов – невролог в МБАЛ-Добрич.

Наградите се връчват не само за това, че са добри лекари, но и за принос към лекарската колегия, заяви в ефира на радио Добруджа председателят й д-р Галя Василева. Тя обясни, че тази година се навършва четвърт век откакто Св. Иван Рилски е избран за патрон на лекарския съюз. Проблемите в здравеопазването са добре познати и си стоят нерешени, каза още д-р Василева. Като примери тя посочи недофинансирането в системата, нереализираната здравна реформа, а в последните месеци и недоплащането от страна на здравното министерство на остатъка от сумите за преглед на пенсионерите.
На 30 и 31 октомври ще се проведе извънреден събор на Българския лекарски съюз, на който ще бъде обсъдено случващото се в системата и бъдещия национален рамков договор, каза още д-р Василева.