Хората на Бареков започнаха преговорите с ГЕРБ в настроение

ББЦ няма да предявява искания към партията победител на изборите, заяви Румен Йончев

С позитивно настроение от „България без цензура" (ББЦ) дойдоха на преговорите с ГЕРБ за сформиране на правителство на споделената отговорност.
Преговорният екип на ББЦ включва Светлин Танчев, Румен Йончев, Кънчо Филипов и Драгомир Стефанов, а от ГЕРБ както и досега е дамският екип в състав Менда Стоянова, Цецка Цачева и Румяна Бъчварова.

„Подхождаме позитивно към такива събития, още повече че това мисля е прецедент в политическия живот и в процедурата по съставяне на правителство до сега", заяви преди консултациите Румен Йончев в отговор на въпрос на News.bg за настроението, с което хората на Николай Бареков идват на днешните преговори.

Той е доволен, че консултациите се водят прозрачно. Приветстваме тази идея на мандатоносителя, подчерта Йончев. Днес от ББЦ няма да предявяват искания към партията победител на изборите. Дошли сме да чуем какво предлага политическа партия ГЕРБ, заяви още той.

От ББЦ не са получили 18-те точки, с които хората на Бойко Борисов отиват към преговорите с парламентарно представените партии и са готови да чуят визията на ГЕРБ за бъдещото управление на страната.

От ББЦ също ще представят визията си за развитие на държавата. Хората на Бареков не са готови да отстъпят от социалните мерки, които предлага партията. Те ще настояват и за провеждане на операция „Чисти ръце".

През последните дни от ББЦ рязко смекчиха тона към ГЕРБ, а вчера излязоха и с декларация, в която заявяват, че са склонни да отстъпят от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство.

ББЦ са петата партия, с която екипът на ГЕРБ води преговори тази седмица. До момента съгласие за съставяне на правителство бе постигнато само с Патриотичния фронт. С БСП, ДПС и Реформаторския блок до такова съгласие не се стигна.
Възможно е преговорите с Реформаторския блок да продължат. След срещата в реформаторите в сряда стана ясно, че двете политически формации имат сходство по повечето от приоритетите.