Клисурци отдават почит на картофите

Животът

17-10-2014, 16:56

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турци, гърци, сърби и българи ще си мерят кебапчетата

В балканското градче честват Празникът на картофа на 25 октомври

Големи тържества по случай празника на картофите ще бъдат организирани в Клисура, съобщиха организаторите на честванията от Община Карлово. Празникът е традиционен и обикновено се провежда през втората половина на месец октомври. Тази година празненствата започват в 11,00 часа на 25 октомври (следващата събота).
В балканското градче се намира единственият по рода си в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Той се появява през 1986 г., когато местни хора създават уникалната музейна сбирка в Червенаковата къща. Най-голямата атракция в нея представляват впечатляващи със своите размери и форма картофи.  

Тази година освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура ще има и надпревара за най-голям, най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта. Следва прерязване на лентите на изложбите, в които ще участват картофопроизводители от цялата страна.
По традиция в деня на празника се организират различни конкурси: за най-красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“ - за принос към уникалния празник и много други.
Тържествата ще продължат с голям концерт и всенародно веселие на пл. „20 април 1876 г.”.
"В планината се раждат мъже, а в полето тикви" гордо казват за себе си клисурци, като не пропускат да добавят, че тук се раждат и най - сладките картофи, които могат да съперничат на най - известните родопски сортове. За това и тази земеделска култура е на особена почит в града.
Картофът, богат на витамин С и калий, може да намали смъртността, дължаща се на недохранване, твърдят учените. Консумацията на картофи намалява в Европа, но се увеличава в развиващите си страни, където за 40 години се е удвоила, но все пак се равнява на едва 25 % от консумацията на Стария континент.
Картофът произхожда от териториите на днешните Перу и Чили и е завладял света след колонизирането на Америка. Първите археоложки следи са отпреди 8000 години. Първите култури от картофи са от 4000 г. пр. Хр. и са отгледани в Андите. Картофът е бил основна храна в империята на инките, които са му посветили религиозни ритуали.
Картофите са се появили като ботаническа забележителност първо в Испания. В средата на 16 век с тях хранили прасетата. Приписвали на картофа какво ли не - болести, свойства на афродизиак. Някои го поставили в семейството на трюфелите. Картофът обаче започва да интересува ботаниците и през 1596 г. швейцарецът Пиер Баюен го споменава под научното му название Solanum tuberosum.
Картофът постепенно се налага като средство срещу глада. В първата половина на 17 век лошата реколта от зърнени храни вследствие на Тридесетгодишната война превръща картофа в техен заместител.