Балканска Скариада 2014 превзема златоградската чаршия

Животът

18-10-2014, 09:38

Снимка:

zlatograd.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турци, гърци, сърби и българи ще си мерят кебапчетата

Хапване, пийване и богата програма от песни и танци

В Златоград и тази година ще се проведе традиционната балканска скариада. Празникът ще бъде съпроводен от много балканска музика и танци като основната програма е концентрирана днес в Етнографския музей. Кулинарното изкушение за ценители, дегустатори и обикновени лакомници ще предложи на всички жители и гости на Златоград специалитети от сръбската, гръцката, турската и националната скара. 

Заедно с Балканската скариада 2014 ще бъде проведен и научният семинар-конференция, озаглавен Яж, пий и се весели и добра дума думай. Там ще се дискутират особеностите на балканската кухня. Ще бъдат представени непознати и интересни практики за приготвянето и обработката на храни по начин, който оказва положително влияние върху здравето.

Акцент в Скариада ще бъдат, разбира се, местните кулинарни традиции. Месото на скара е едно от най-типичните неща за родната кухня, като най-популярни са българските кюфтета и кебапчета.

Според една легенда обаче първите кебапчета са били произведени в кръчма в Букурещ. Разказва се, че докато правели суджуци, ципата свършила и майсторът решил да направи суджучета със същата цилиндрична форма и така се получили кебапчетата.

В някои справочници се твърди, че в България се приготвят между 300 и 400 вида кюфтета, което ни прави една от малкото нации с такова кулинарно разнообразие.

Програмата за днес:

11.00 – 14.00 – Балканска скариада – сръбска, турска, гръцка и българска скара, музика и танци - балкански ритми.
Конферентна зала "Станислав Сивриев"
10.00 – 12.30 – Работно заседание и закриване на конференцията "Яж, пий и се весели и добра дума думай...".
Ресторант "Александър"
19.00 – Вечерна Балканска скариада – хапване, пийване и богата програма от песни и танци на балканските народи.