Патриотичният фронт поиска касиране на изборите в Турция

С официална жалба до институциите Патриотичният фронт поиска подадените в Турция гласове за нов парламент да бъдат обявени за недействителни, а мандатите на ДПС – касирани. Причината – многобройни нарушения в изборния ден, съобщиха от националистическото обединение.
"Намираме, че изборният процес протече при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и ИК в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя”, пишат от Патриотичния Фронт, съобщи БТВ.
В жалбата подробно е описано видяното от наблюдателя на сдружение „БГ Патриот” Георги Балчев, кандидат-депутата Иван Банчев и застъпника Стефан Христов в турския град Чорлу.
Там човек, който по-късно се оказва застъпник на ДПС, давал наставления на секционната комисия.
Под негов контрол протичал и самият изборен процес – гласоподавателите първо подписвали декларации с предварително нанесени от друг човек лични данни, а след това отивали в тъмната стаичка. Стигнало се до скандал и заплашване на наблюдателя с полиция.
Отбелязват се и други нарушения – плакати в близост до секциите, нереалистично много гласували, както и даже хора, дали вота си на няколко пъти – според ПФ няма механизъм, който да гарантира, че дописаните в списъците в чужбина ще пуснат бюлетина само веднъж.
Освен това, в жалбата се напомня за големия брой наблюдатели на фондация „Младежка толерантност”, регистрирана на адреса на ДПС. Според националистическото обединение, това буди „основателни съмнения за скрито купуване на гласове”.