95% от българите с остеопороза не се лекуват

Приемът на калций, белтъчини и витамин Д значително намалява риска от заболяването

Около 95% от българите с остеопороза не се лекуват. В същото време страната ни е единствената в Европейския съюз, в която реимбурсирането на медикаментите за лечение на остеопороза е 25%. В останалите държави-членки обществените фондове поемат минимум 50% от необходимите средства. Това обяви на пресконференция по повод предстоящия Международен ден на остеопорозата – 20 октомври, ендокринологът доц. д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ "Александровска". Според него, именно ниското ниво на реимбурсация на лечението на заболяването е причина за малкия брой лекуващи се в България. Доц. Попиванов съобщи, че рискът за настъпване на смърт до две години след настъпването на остеопорозна фрактура при възрастните хора се увеличава до около 7 пъти. Ендокринологът отбеляза, че с лечението на остеопорозата се намалява честотата на фрактурите с около 60%.

Проф. Сократес Папапулос, консултант и директор костни и минерални проучвания в Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания към Университета в Лейден, Холандия, отбеляза, че трябва да се подобри разпознаваемостта на остеопорозата. Според него, лекарите често не правят връзка между фрактурите и остеопорозата, а тези пациенти трябва да бъдат изследвани, проследявани и лекувани.  Проф. Папулос добави, че въпреки, че в днешно време разполагаме с изключително ефективни и безопасни медикаменти, когато се говори за лечение на остеопороза, не става въпрос само за изписване на лекарства. Лечението се състои от определни стъпки, които трябва да се предприемат. Първо, трябва да се преодолее дефицита на витамин Д и калций, да се поддържа мускулната маса като се води активен начин на живот и едва след това идва приложението на лекарствата.

Проф. Михаил Боянов от УМБАЛ "Александровска" допълни, че за превенцията на остеопорозата е необходимо дневно човек да консумира по 1000 милиграма калций, от 800 до 1000 единици витамин Д и белтъчини. Той добави, че калцият и белтъчините могат да бъдат набавени от млечните продукти и сусама. Освен това в борбата с остеопорозата помагат и 150 минути седмично аеробна активност за по-младите хора, а за възрастните хора – бързо ходене.

Проф. Александър Шинков от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" съобщи, че 70% от населението на България е със сериозен дефицит на витамин Д през есенно-зимния сезон и добави, че основният източник на витамин Д за организма е слънцето. По думите му витамин Д е изключително важен в превенцията на заболяването, тъй като той позволява правилното усвояване на калций. При липса на витамин Д започва намаляване на плътността на костите и се стига до фрактури, а това ускорява настъпването на остеопорозата.

По време на пресконференцията д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация представи информация по реализирането на проект за повишаване на образоваността и познанието за остеопороза сред пациентите. Целта на университета за пациенти е те да бъдат запознати какво представлява заболяването, какви са рисковете от възникването му и защо трябва да се спазва назначената им от лекаря терапия. В рамките на обучението на пациентите с остеопороза са обхванати 610 души от 10 града на България.