Изнемогващи продават бъбрек за 5000 лева

Каналите обикновено водели до платежоспособни клиенти в Източна Европа

Между 5 и 7 хиляди лева върви бъбрек под масата в България. Той се продава най-често, защото всеки има по два бъбрека и при операция без усложнения човек може да живее и с един. Най-скъпа е търговията с органите на деца. В България тя вилнее с пълна сила, а най-често се купуват ромчета от махалите или направо се отвличат.Обикновено другите органи - като сърце или черен дроб, се набавят предимно от трупен донор. Затова често се продават живи деца, от които се извличат „резервните части". Цената им не е по-малко от 20 000 лева, разказаха пред „Всеки ден" бивши полицаи.Схемата за трафик на органи е организирана както при всички контрабандни стоки. В този случай има замесени лекари, които вербуват жертвата с обещание за пари и по-добър живот без здравословни усложнения. Най-податливи на това са бедните, отчаяни или безработни хора.

Лекари, работили в ИСУЛ в София, разказват, че са получавали писма и обаждания по телефона със запитвания: „Къде и как можем да продадем органите си?", пише vsekiden.bg.

Обикновено вербуват за продажба на органи близо до Женския пазар в София заради големия поток роми, бежанци, бездомници и несретници. Именно там се намират роми за донори от цяла България, след което организират пътуването им в чужбина. Бизнесът с човешки органи е толкова доходоносен, че дори само дилърите прибирали стотици хиляди евро, разказват запознати.

Каналите обикновено водели до платежоспособни клиенти в Източна Европа, както и такива в Турция и Гърция. Донорът вземал не повече от 5 хиляди лева за извадения си орган. Естествено по веригата цената се повишава. За здрав бъбрек крайният купувач кандисва и на 100 000 евро, ако е достатъчно платежоспособен. Клиниките, където се правят трансплантациите с незаконните органи от България, се намират в Русия и Израел. Най-скъпо върви черният дроб, който се продава на нуждаещия се на рекордни суми, стигащи и до 200 000 евро. Сърцето е на двойно по-ниска цена.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен