Със 100 хиляди лева променят пространството пред Градския дом на културата

Идейните проекти се приемат до 10 декември

Днес беше даден официалния старт на архитектурния конкурс за реновация на пространството пред Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив. Обхвата на проекта включва тротоара пред сградата, триъгълното зелено пространство и улицата, която ги разделя, съобщиха на прескоференция  директорът на One Architecture Week Любо Георгиев и зам.кмета на Пловдив Стефан Стоянов.

"Конкурсът е за идеен проект, който впоследствие трябва да бъде разработен в технически", поясниха двамата. Поканата за участие в него е отправена към всякакви специалисти от бранша - урбанисти, ландшафтни архитекти. По време на изпълнението на проекта няма да се затваря улица "Авксентий Велешки",  но ще се работи така, че да се приобщи зеленият триъгълник с автобусната спирка.

Проектите трябва да се предадат до 10 декември 2014 г., а необходимите изходни документи са достъпни на сайта на платформата edno.bg.  Община Пловдив е заложила максимален бюджет от 100 000 лева за оформяне на пространството пред Градския дом на културата, допълни зам.кмета  Стефан Стоянов. Обявеният хонорар за проектантите е едва 15 процента от тази сума.

Самият договор, който Община Пловдив ще подпише с победителя ще бъде публикуван на страницата на конкурса. Процедурата по провеждането е съобразена със "Закона за обществените поръчки" и е консултирана с независим юрист. Всички тези стъпки са направени, за да бъде осигурена максимална адекватност на проектантските предложения, но и предвидимост на процеса, както за проектантите, така и за Община Пловдив.  

До 16 декември журито трябва да избере 10-те най-добри проекта и тримата финалисти, които ще бъдат представени в изложба. В първите дни на януари ще се проведе обществено обсъждане на проектите финалисти, а до средата на месеца Община Пловдив ще избере победителят сред избраните три проекта.