24 добруджански фирми внесоха близо 500 хил. лева просрочен ДДС

След позвъняване от данъчните

24 срещи с представители на фирми, които имат повече от 3 невнесени месечни вноски по ЗДДС, проведе ръководството на офиса на НАП в Добрич. В резултат на тези срещи добричкият бизнес е внесъл доброволно в хазната просрочен ДДС в размер на  487 678 лева.

Предстои до края на месец октомври телефонните позвънявания да получат още 150 фирми и лица от региона, които имат просрочени задължения за ДДС. От НАП Добрич напомнят на фирмите, които имат повече от 3 невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност, че законът предвижда възможност те да бъдат дерегистрирани по ЗДДС, ако не платят. Дерегистрацията по ЗДДС е процедура, която може да засегне неблагоприятно търговските дружества, защото ги лишава от възможността да начисляват данъка при доставките си, респ. ограничава  правото на данъчен кредит на техните контрагенти. Друга последица от прекратяването на ДДС регистрацията е, че се начислява и внася в бюджета данък за всички налични активи.

От НАП Добрич напомнят още, че на сайта на Агенцията вече има електронна справка, която показва всички задължения и плащания на фирми и физически лица. Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на териториалната дирекция. От началото на 2014 година 920 добруджанци са подали искания за издаване на ПИК и са получили своя код.  Чрез получения код лицата  могат да проверяват още на какъв трудов договор са регистрирани в НАП, върху каква сума работодателят внася осигурителните  вноски, а така също да правят справка за индивидуалните партиди по ДЗПО – в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната сума до момента в партидата им.