Мъжко царство в новия парламент

Едва 46 от общо 240 депутати от новоизбраните народни представители са дами

Отстъпление на нежния пол. В новото 43-то Народно събрание женското войнство ще е значително по-малобройно в сравнение с предишните два мандата, пише "Труд". Едва 22% или точно 46 от общо 240 депутати от новоизбраните народни представители са дами.

Според европейската традиция женското представителство би следвало да е поне 30 на сто. В мандата на 42-рото НС през парламентарните банки минаха 69 дами. По време на управлението на ГЕРБ жените законотворци бяха 56, показва статистиката. Най-много дами - и като брой, и като процент от парламентарната група, има при Бойко Борисов - 29. Това прави почти 1/3 от общо 84 избраници от ГЕРБ. А и лидерът сам е признавал, че работи добре с жени. Повечето нежни попълнения са популярни - Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова, Цецка Цачева, Менда Стоянова, Цвета Караянчева, Десислава Атанасова и др.

Дамите сериозно отстъпват от позиции в БСП - от 39 депутати едва 5 са жени. За сметка на това са сред най-опитните парламентарни бойци. Сред тях са Мая Манолова и Корнелия Нинова. В парламента отново са и опитните Дора Янкова и Светла Бъчварова, както и социалистката Марияна Бояджиева.

В ДПС никога не е имало наплив от жени, но в настоящия парламент са едва 3. Има обаче нови попълнения - младата Салиха Емин, която е първи мандат в парламента, и бившата министърка на спорта Марияна Георгиева. В Народното събрание пак ще е русенката Ферихан Ахмедова.

В Реформаторския блок дамското присъствие е около 10% и все от "квотата" на ДБГ - жените са Меглена Кунева и съпартийката Бойка Маринска. Волен Сидеров има една грация по-малко - Деница Гаджева се отказа от мандата си в полза на Миглена Александрова. Отново в парламента са компютърната специалистка Калина Балабанова и Магдалена Ташева. ББЦ не успя да прати в Народното събрание половинката на Николай Бареков - Мария Календерска. Затова единствената им дама ще е сестрата на бизнесмена Христо Ковачки - Красимира Ковачка. АБВ имат 1 дама, но в малката им група това прави близо 10% женско представителство - кметицата на Перник Росица Янакиева. Патриотите се отчитат също с две нежни попълнения - Полина Карастоянова и Султанка Петрова.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"