Не яжте на бюрото- вдигате холестерола

Похапването извън дома повишава риска от затлъстяване

Хората, които често похапват на бюрото си в работата, са по-застрашени от затлъстяване, а и имат по-ниски нива на витамини и по-високи нива на холестерол, твърдят експерти, цитирани от в. "Дейли мейл".Данните са от ново изследване, проследяващо връзката между здравето на човек и броя на храненията му, когато е извън дома,  съобщава БТА.

"Открихме, че хората, които похапват 6 или повече пъти седмично извън дома, имат по-висок индекс на телесната маса, по-трудно се концентрират и имат по-ниска концентрация на липопротеини с висока плътност", заяви Ашима Кант – автор на изследването.

Според Кант, на тези хора не им достигат и някои хранителни вещества – включително витамин C и Е."Този ефект е по-силно изразен при жените, но и при възрастни над 50 години", обяснява още специалистът. В проучването са взели участие 8 314 доброволци. За 5 години учените проследили връзката на здравословното състояние на участниците с броя на храненията им извън дома.Сред доброволците имало такива, които предпочитали да похапват т.нар. бързи закуски, но и други, които избирали по-здравословен начин на хранене. Резултатите са категорични и в двата случая – яденето на бюрото в офиса води до наднормено тегло, смятат специалистите.