Даниел Смилов: Коалиционният кабинет ще бъде стабилен, ако реши проблемите в КТБ и в енергетиката

Нови избори ще доведат само дo отлагане на проблемите, категоричен е политологът

Един коалиционен кабинет може да бъде стабилен, само ако успее да се справи със спешните кризи в страната – казусът КТБ и проблемите в енергетиката. Това коментира пред Радио „Фокус”  програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов. Той подчерта, че едни нови избори биха довели само до отлагане решаването на проблемите.

''Следващото правителство ще включва отговорно мнозинство, съставено от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но ще са необходими и БСП и АБВ, които да подкрепят определени приоритети”, коментира политологът, като уточни, че е много важно такъв формат, който ще трябва да разчита на 126 депутата, да има и по-широка подкрепа по определени теми, особено тези, свързани с европейското членство на България, отстояване на Евроатлантическите позиции.

Смилов подчерта, че по тези теми ще бъде търсена подкрепа и от други партии, като тук на първо място са проевропейските български партии – БСП и АБВ. Той посочи именно тази ориентираност на левите партии като причина, те да бъдат включени във втория кръг на преговорите с ГЕРБ.

„Най-вероятно ще има по-сложна геометрия на парламентарна подкрепа, ще имаме мнозинство, отговорно за правителството, което ще включва три партии. Ще има и по-широко мнозинство, което би поело ангажимента да подкрепя отделни приоритети“, посочи Смилов.