Европа призова за изплащане на депозитите в КТБ

Наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони

Европейският банков орган призова България от днес да даде на вложителите в КТБ достъп до гарантираните влогове. В изпратеното писмо се посочва, че наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони, предаде bTV.

Миналия месец Европейският банков орган започна разследване срещу БНБ и фонда за гарантиране на влоговете, за да разбере дали са нарушили европейското законодателство, според което влоговете до 100 000 евро трябва да бъдат гарантирани не по-късно от 25 работни дни след първия ден, в който вложителите не са имали достъп до своите пари.

Сега Европейският банков орган формулира препоръки към България. Регулаторът иска от БНБ да се увери, че вложителите на КТБ и на нейната дъщерна фирма „Търговска банка Виктория" ще получат достъп до защитените по европейските закони влогове.

Регулаторът заяви, че БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите, които произтичат от временното управление на банката, или да задейства механизма за изплащане на средствата, защитени от фонда за гарантиране на влоговете. Ако БНБ не успее да приложи една от двете мерки, тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати средствата на вложителите.