Португалци свързват съвременния и античния Пловдив

"Централен" ще е с нов облик през 2019

Архитектите от португалското студио "Фора", които спечелиха конкурса за новия облик на площад "Централен" в града под тепетата, са убедени, че Пловдив е град, който знае как да се грижи за пространствата си и да ги организира.

Идеята на младите архитекти е да свържат отделните периоди от историята на града под тепетата, и археологическите останки от древния град да бъдат вписани в съвременния Пловдив. Кметът Иван Тотев обяви, че следващата стъпка към обновяването на площада е изготвянето на технически проект. Целта е през 2019 площад "Централен" да е с различна визия и да е готов за събитието, на което Пловдив ще е домакин - Европейска столица на културата 2019.

Градоначалникът допълни, че община Пловдив ще иска от Министерството на транспорта да придобие 40% от Централна поща, за да се оформи там музей на археологията. По думите на кмета в първите месеци на следващата година ще може да се даде начало на поръчката за избор на екип за тейническия проект. Самото техническо задание първо ще премине на обществено обсъждане, завърши Тотев.