Ще изследват останките на племенника на цар Калоян в САЩ

Културното министерство заделя десет хиляди лева за ДНК експертизата

Министерството на културата изпраща за анализ в лаборатория по палео-изследвания на Университета в Станфорд костен материал от деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян, съобщиха от пресцентъра на културното ведомство. По инициатива на министър Мартин Иванов ще бъдат заделени 10 хиляди лева от бюджета на ведомството, за да бъдат покрити разходите по ДНК експертизата.

Тленните останки на деспота бяха открити през 2012 г. в археологическия резерват „Античен, средновековен и възрожденски град Мелник” по време на проучване на средновековния манастир „Св. Богородица Пантанаса”.

По исторически документи този забележителен български болярин от династията на Асеневци е построил в столицата на своята „Малка България” - Мелник, два манастира – „Св. Богородица Спилеотиса” и „Св. Богородица Пантанаса”, и двата със статут на царски обители.

„Те принадлежат към типа на малките частни манастири с възпоменателни функции, издигани от владетелите във Византия, България и Сърбия след ХІ в. за прослава и възпоминание на техните дела и на семействата им, в които да прекарат в спокойствие старините си при отказ от власт и душите им да намерят вечен покой”, отбелязва директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

„Както е известно, България за съжаление разполага с тленни останки на много малко свои бележити личности от средновековието. В този смисъл откритието в Мелник изпъква с изключително важното си значение”, поясни проф. Димитров.