Софиянци искат зелена зона около ул. "Иван Асен II" и кв. "Лозенец"

Разширяват платеното паркиране и пред Националния стадион „Васил Левски”

Граждани събират подписки за въвеждането на зелена зона за платено паркиране около ул. "Цар Иван Асен II" и в кв. "Лозенец". В сайта peticiq.com те набират съмишленици, с които да поискат от Столичната община промяната, информира Дневник.

В подписката за зелена зона около са се подписали над 90 души, които настояват зоната, оформена между бул. "Цариградско шосе", бул. "Евлоги Георгиев", ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Михай Еминеску", да стане платена за колите, защото доста шофьори използват неплатената зона, което пък затруднява живеещите в района.

"Обединяваме се от разбирането, че това е мярка, която макар и несъвършена, в момента е единствената възможна в разумен срок, за да се регулира режимът на паркиране в квартала, а именно: да се осигури възможност за нормално паркиране на автомобилите на живеещите в квартала; да се прекрати практиката на паркиране върху тротоарите и тяхното разрушаване и да се осигури възможност за нормално преминаване на пешеходците по тях ", пише в петицията.

Същата инициатива са подели и жители в столичния район "Лозенец". "Нека този път не се чуе и вземе под внимание само мнението на шофьорите и на тези, които оценяват живота на пешеходците на 100 лв. на година. Крайно време е общината да предприеме действия и да сложи ред", пише във втората подписка.

В четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет ще бъде приета изцяло нова наредба за паркирането, която включва само едно разширение на зелената зона - на паркинга до Националния стадион "Васил Левски". Подобни искания за разширение на зоната има и на жители около пазара "Димитър Петков".