Неделев закован в дубъла на Майнц до Нова година

Бившият халф на Ботев има проблеми с адаптацията в Германия

Мениджърът на германския първодивизионен Майнц 05 Кристиан Хайдел отхвърли категорично възможността Тодор Неделев да бъде преотстъпен на друг клуб. Неделев премина в отбора от Бундеслигата от Ботев Пловдив през януари, но има трудности с адаптацията си в Германия.

От ръководството на Ботев заявиха преди дни, че ще направят опит да върнат играча в състава под наем през зимата.

"Понякога може да бъде полезно да направиш крачка назад. Но това биха били шест крачки назад".

Така оценява Хайдел евентуалното завръщане на Неделев в България.

"Тодор няма никакво намерение да се завръща в родината си. Преотстъпване в друг отбор извън България също няма никакъв смисъл, тъй като той би имал същите проблеми, каквито и при нас", допълни той.

Заради трудностите с езика, с приспособяването с живота в Германия и с интеграцията към състава, от спортно-техническото ръководство са решили още през лятото Неделев да играе само за дубъла на клуба до края на годината, за да свикне, а и да трупа игрова практика.

"Неделев се съгласи без никакви възражения и това говори за неговото желание да се наложи при нас. Доволни сме, че Тодор се раздава максимално в мачовете на втория отбор, а времето показва, че той върви по прав път", заяви Хайдел.

"Затова до зимата Неделев ще тренира основно с първия отбор, но преди и след мачовете от трета лига той ще има занимания и с втория тим", допълни той.

В Майнц 05 ще направят оценка на състоянието му през януари и ще преценят как да продължат след това.

"Не се отказвам от момчета", каза Хайдел, който вярва, че един ден българинът ще преодолеe всички трудности и ще бъде  готов за Бундеслигата. Неделев все още не говори немски, а старши треньорът на дубъла на Майнц 05 Мартин Шмид комуникира с него основно през преводача на Гугъл.

"Дадохме специална задача на Мартин Шмид да се грижи за момчето и да му помага. Мартин изпълнява тази задача с удоволствие", заяви Хайдел.

Вече се виждат и първите крачки в правилната посока. Неделев разбира все повече, интегрира се добре във втория отбор, все  по-често влиза в съблекалнята с усмивка./БТА