Ива Йорданова подаде оставка като зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина

В писмо до медиите тя обяви оттеглянето си

Ива Йорданова подаде оставка като заместник-председател на Държавна агенция на българите в чужбина. Това обяви самата тя в писмо, изпратено до медиите, предаде Нова телевизия.
 "Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат”, заяви Йорданова.

„Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор "Българи в чужбина" през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси”, допълни тя в писмото си.

Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина, обявиха от Министерския съвет.  
Българи, живеещи в чужбина, изразиха възмущението си от „непрозрачното назначение“ на Йорданова преди време. Те изразиха несъгласието си с посочената информация при назначаването на Йорданова, че тя има заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори в чужбина. Тя е и приятелка на лидера на СДС Божидар Лукарски, който по време на предизборната кампания обяви пред в. "24 часа", че се развежда със съпругата си и вече живее с Йорданова.

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк.