Изправят пред съда англичанин, колекционер на яйца от редки птици

Чужденецът бе задържан преди три години

Тръгва делото срещу англичанина, който бе хванат да колекционира яйца от редки видове птици. Първото заседание срещу него започва днес в 10.00 ч. в Бургаския окръжен съд.
От БДЗП призоваха журналистите да следят процеса, защото се опасяват, че британецът ще се размине с лека присъда.
„По наша информация може да се стигне до извънсъдебно споразумение и да няма ефективна присъда, което е скандално, предвид факта, че този човек е ограбвал нашето национално природно богатство. Подобни престъпления са с не по-малък ефект от изнасянето на нашето културно-историческо наследство например”, обявиха от БДЗП.
Става дума за британски гражданин, за който бе разкрито, че е ограбвал гнезда на редки и застрашени птици и е взимал яйцата им за своята лична колекция. Странното хоби е почти непознато у нас, но е разпространено във Великобритания, където се преследва строго от закона, тъй като води до унищожаване на популациите на изчезващи птици.
Британецът бе спипан преди три години. Това е първият подобен случай, разкрит в България. Голямото престъпление срещу дивата природа е разкрито, благодарение на помощта, оказана от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Кралското дружество за защита на птиците от Великобритания (RSPB).
Претърсен бе апартамента му, в който бяха открити и иззети яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейски закони. Открити са и екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника, и дневници с информация.
Специално за случая в Бургас пристигна г-н Гай Шорок, дългогодишен служител на британската полиция и понастоящем завеждащ отдела „Престъпления срещу птици” на RSPB, откъдето първоначално се получи информация за бракониера. След това информацията е предадена през британската полиция на българската полиция.
Образувано бе досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс. „Колекционирането на яйца на редки птици е специфичен вид престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове птици. Ограбването на гнездата (яйца и малки) е една от причините за неблагоприятното състояние на много видове дневни грабливи птици и за реалния риск за изчезване на някои от тях от територията на България, какъвто е случая с ловния сокол“ коментира Димитър Градинаров, който координира работата на БДЗП по проблемите на посегателствата срещу дивите птици. Българско дружество за защита на птиците инициира обществени обсъждания и оказва подкрепа на институциите в работата им по темата за престъпленията срещу природата в рамките на LIFE+ проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол в България в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”. Настоящите разкрития са резултат от упоритата работа на БДЗП и RSPB срещу различните форми на бракониерство, за която имаме пълното съдействие на полицейските служби в България и Великобритания.