Сапьори търсят неизбухнали мини около руините на "Миджур"

Намерените до момента са без взриватели, но все пак са опасни

Военнослужещи от сухопътните войски влязоха в зоната за сигурност около взривения завод "Миджур", край Горни Лом, съобщи bTV.

Зоната за сигурност около завода е огромен кръг с радиус 900 метра. Център е фаталният склад на завода за боеприпаси, който избухна на 1 октомври и отне живота на 15 души.

Задачата на специализирания екип от сапьори е да разчисти земята около избухналия завод от невзривени боеприпаси, които страховитата ударна вълна буквално е разпръснали по хълмовете и деретата около завода.

След последната точка на пътя, достъпна с високопроходим автомобил, продължаваме пеш на около 400 метра до северния склон на хребета срещу завод „Миджур”. Там една от двете специализирани сапьорни групи търси невзривени боеприпаси, изхвърлени от експлозията на 1 октомври.

„В проходимата част тази формация, 5 човека с отстояние метър-метър и 50 човек от човек, снаряжени с необходимата материална част, проверяват за наличието на невзривени боеприпаси”, обяснява командирът кап. Николай Георгиев.

До момента са намерени 6 невзривени боеприпаса. Всичките са противопехотни мини тип М16А2, които са американско производство. Същите са транспортирани и предадени на представител на фирмата.

Намерените мини са малко по-големи от консервна кутия и тежат по 3 килограма. При настъпване отскачат на около метър-метър и половина във въздуха и при взривяването разпръсват над 1000 метални шрапнела. В България и много страни по света на практика са забранени като нехуманни заради тежките поражения и страданието, което причиняват.

Всички намерени до сега мини са били без прикрепени взриватели към тях, което на практика означава, че ако бъдат настъпени няма задължително да последва взрив. Въпреки това при удар или нагряване съществува опасност от експлозия.

Затова сапьорите ще напуснат района до село Горни Лом едва след като цялата зона за сигурност бъде щателно проверена.