Фондът за лечение одобри заявленията на 39 деца

Вместо да пращат малките пациенти в чужбина, канят чуждестранни специалисти у нас

Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца" разгледа заявленията на общо 44 деца, като от тях са одобрени заявленията на 39 деца, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Шест деца бяха одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина. Девет пък бяха одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. Лечението на 21 малчугана в България ще бъде подпомогнато от Фонда. За консултация и лечение на три деца ще бъдат поканени чуждестранни специалисти в България. Вземането на решение по едно заявление беше отложено поради необходимост от получаване на допълнителни становища. Четири заявления не получиха одобрение за подпомагане на лечението от Фонда, поради отрицателни медицински становища за необходимост от провеждане на лечението в чужбина и възможност за неговото осъществяване в България.

Общата гласувана сума възлиза на 822 972, 58 лв., в това число за лечение в чужбина – ще бъдат отпуснати около 429 хиляди лева, за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина – 175 хил. лв., а за лечение в България над 218 000 лева. Следващото редовно заседание на Обществения съвет към Фонда ще се проведе на 11.11.2014 г.