В Стария Несебър ще има нова детска градина /снимки/

Там ще се възпитават 50 деца

След  повече от 10 години, градът на ЮНЕСКО отново ще има детска градина. Първата копка на сградата бе направена днес от кмета на Несебър Николай Димитров и председателя на Общински съвет в града Благой Филипов. Новата детска градина ще е осмата по ред в Община Несебър. Градоначалникът на Несебър каза, че социалната политика е приоритет в дейността на общината, като се обръща специално внимание на децата и младите хора.

Целодневната детската градина, която ще е филиал на ОДЗ „Яна Лъскова“, ще бъде разположена на улица „Месамбрия“ № 42, в непосредствена близост до етнографския музей „Къща Москояни“ и читалище „Яна Лъскова“.  Сградата ще е двуетажна, със скатен покрив. Тя ще бъде построена върху общински терен с площ 523 кв. метра. Крайният срок за завършването й е 19 февруари 2016 г.

Сградата ще е с традиционен архитектурен образ, съответстващ на архитектурата на Стария Несебър. Тя ще се вписва в заобикалящата я среда и ще е в синхрон с околните постройки. Ще бъдат използвани съвременни материали и облицовки, наподобяващи материалите, вложени в постройките в Стария Несебър. За първия етаж ще се използва дялан естествен камък, а вторият ще е с дъсчена обшивка с хоризонтален растер. Капацитетът  й е  две групи от по 25 деца.

Детската градина ще бъде реализирана по проект „Трансгранично сътрудничество за подобряване на социално-образователната инфраструктура в общините Несебър и Къркларели“. Той е на стойност до 398 663,40 евро, като Община Несебър е водеща организация, а партньор е Община Къркларели.