След втората среща ГЕРБ-АБВ: Различията остават

Двете партии все пак ще търсят общи решения по важните въпроси

Вторият тур консултации между ГЕРБ и АБВ приключиха след двучасови разговори.

В централата на партията на Бойко Борисов пристигнаха Румен Петков, Ивайло Калфин, Росица Янакиева и Кирил Цочев.

„Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това“, посочи Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ.

„Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси“, добави тя.

„Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите и едната е реформа в правосъдната система и другата е реформа в сферата на сигурността - много важни и ключови теми за страната“, каза още Бъчварова.

„Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните и болни теми в момента - финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства и тяхното използване“, отбеляза Румяна Бъчварова.

„Обсъдихме и възможните реформи, които оттук нататък правителството трябва да проведе и по някои от тях получихме съгласие за конструктивни позиции от страна на АБВ“, добави тя.

По думите й проведените разговори са били много конструктивни.

„Разговорите протекоха така, че установихме нашите особени позиции - политически различия, които взаимно приемаме и обсъдихме доста теми, които са свързани с актуалните мерки по управлението на държавата след конституирането на парламента и въпроси, свързани със съставянето на правителството”, обясни Бъчварова.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"