Глоба до 250 лв. за неподдържано гробно място

Мисия София

23-10-2014, 13:29

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Ивет Бебова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Регистрират живи хора за мъртви - запазват им гробно място

Вандали поругаха гробище

Столична община поема издръжката на гробните места без живи роднини

Нови правила за поддръжка на гробните места в столицата бяха приети на заседание на Столичния общински съвет, съобщи „Фокус”, като се позова на информация на един от членовете на съвета Мита Георгиева.

„Това е с цел да се въведе ред по отношение на изискването гробищата да се поддържат в подходящ вид – гробът да бъде добре почистен, засаден с цветя и ниски храсти или по друг начин, но да е благоустроен. Основната отговорност носи общинското предприятие парк, в която правоимащият ще заявява как ще поддържа гробното място – сам, чрез свои близки или ще упълномощи общинското предприятие, като при последния вариант се заплаща годишната такса от 48 лева за поддръжка на гробове”, коментира Георгиева.

„За неподдържани гробни площи глобата ще бъде от 50 до 250 лева. Санкции се предвиждат и за фирмите, които работят на територията на „Гробищни паркове”. За погребаните, които нямат живи наследници, общинското предприятие поема отговорността за поддръжка на гробовете им”, разясни Мита Георгиева.

„Във връзка с опазването на вътрешния ред и сигурност на територията на „Гробищни паркове” се предвижда изграждане на видео наблюдение, както и постоянна охрана на общинското предприятие”, каза още Георгива.

„Промените, които гласувахме на Столичния общински съвет (СОС), касаят една изключително деликатна област от живота на софиянци. Целим да подобрим обслужването на гражданите , които ползват услугите на „Гробищни паркове” на територията на Столична община, а също и да повишим административния капацитет на фирмите, които извършват погребални дейности и услуги. Повишаването на административния капацитет на фирмите е свързан със създаването на един информационен масив към общинското предприятие „Гробищни паркове”, в който ще се съдържат имената на фирмите и ще се дава разрешение само на определени фирми, които отговарят на конкретни условия, за работа на територията на „Гробищни паркове”. Целта е да се предотвратят всякакви измами”, заяви общинският съветник.