Арх. Диков: Екожалби могат да забавят строежа на третия метродиаметър

Той увери, че към проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания

Главният архитект на София Петър Диков съобщи, че жалбите по решението за Оценка на въздействието върху околната среда могат да забавят строежа на третия лъч на метрото.

„Проектът за третия лъч на метрото е подробно проучен и подложен на голям брой обществени обсъждания. Бяха проведени съвети с участието на много граждански съвети и експерти. Има две жалби, които са плод на неразбиране, а не реално притеснение за екологичността на третия лъч на метрото. Дано не е с цел умишлено да се бави строежът му”, коментира арх. Диков.

Той отбеляза, че основните съображения в жалбите за изграждането на третия лъч на метрото са, че ще бъде нарушен естествения поток на подпочвени води, минерални извори и др.

„Това е несериозно. Не бива всеки да се прави на специалист в области, от които не разбира. Към проекта за метрото са правени много сериозни геоложки проучвания и изследвания – всичко, което е необходимо, освен това вече имаме два лъча на метрото, които са изградени и функциониращи”, посочи арх. Диков.

Той подчерта, че няма да се прави нищо ново при работата по подземната железница.

„Възможно е тези жалби да забавят строежа, но разчитам на разума на жалбоподателите. Ще инициираме среща с тях, в която ще разговаряме и ще си кажем аргументите – те техните и ние – нашите. Делото е насрочено за края на април, а е ясно, че ако тръгне процедура по съдебен спор, няма да се разреши на първото заседание“, каза още той.

Проектът за трети метродиаметър включва 53% минаване под земята и 47% на открито. Дължината на трасето от „Ботевградско шосе“ до „Овча купел“ ще бъде 16 км с 19 станции, а очакваният пътнически поток е 162 хил. души на ден, предава „24 часа“.