Учени направиха пробив в лечението на рак и Алцхаймер

Лекари успяха за първи път да отворят мозъчната бариера

За първи път лекари са успели да отворят и затворят защитата на мозъка – мозъчно-кръвната бариера. Научният пробив ще позволи лекарства да достигат до болни области на мозъка, които иначе остават недостъпни, пише New Scientist. Така по-лесно ще могат да се третират заболявания като Алцхаймер и рак на мозъка, предаде 24 часа.

Мозъчно-кръвната бариера (BBB) е слой от клетки, който обгръща кръвоносните съдове на мозъка. Той защитава мозъчната тъкан от токсини в кръвния поток, но е основно препятствие при лекуването на мозъчни увреждания, тъй като блокира и преминаването на медикаменти. Няколко научни екипа са успявали да отворят бариерата в мозъците на животни за прилагане на лекарствена терапия. Сега Мишел Каней от базираната в Париж компания Car Thera и колегите му са постигнали това при хора, използвайки ултразвуков мозъчен имплант и инжектиране на миниатюрни въздушни мехурчета. Ултразвуковите вълни карат мехурчетата да вибрират и това разделя клетките на мозъчно-кръвната бариера.

Хирургът Алексанр Карпентие от парижката болница „Питие-Салпетриер“ е тествал метода при хора с глиобластом – най-агресивният мозъчен тумор. Хора с това злокачествено заболяване трябва да бъдат оперирани, за да се отстранят туморите, а след това преминават през химиотерапия, която да унищожи останалите ракови клетки.

Отварянето на бариерата ще позволи достъпа на по-голямо количество от лекарствата и ефектът ще бъде по-голям.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен