18,7% от жителите на Стара Загора имат проблеми с дишането

В деня на спирометрията десетки старозагорци провериха работата на белите си дробове

Сред населението на Стара Загора отклоненията от нормалните спирометрични показатели е 18,7%. За цялата страна този процент е средно 19.

9,5 % от населението на България страда от Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, показва още статистиката от изследвания на Българското дружество по белодробни болести. България се намира на средно световно ниво по честата на заболяването, каза д-р Ваня Илиева, главен асистент в Медицински факултет на Тракийски университет Стара Загора. В световен мащаб приблизително 300 милиона души живеят с астма и над 64 милиона с Хронична обструктивна белодробна болест.

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване броя на пациентите с ХОББ в България, съобщи Д-р Ваня Илиева по време на кампанията за безплатни прегледи на белите дробове в Стара Загора в Деня на спирометрията 23 октомври, организирана от Българското дружество по белодробни болести, Асоциацията на студентите медици в Стара Загора със съдействието на АстраЗенека.

90% от страдащите от белодробните заболявания са пушачи, но цигарите не са единствената причина. Отоплението на твърдо гориво, работата в кухня и използването на биогориво за готвене също са сред причините за болести на дишането, съобщи още д-р Илиева. По думите й, увеличават се случаите на белодробни заболявания сред жените.

И тази година десетки граждани се възползваха от възможността да изследват безплатно белите си дробове. Резултатите от изследванията дават възможност за по- добра превенция на това социално значимо заболяване.