С премиерата на "Отело" откриват 45-я ФОБИ

Най-обичаните оперни и балетни спектакли ще бъдат представени от 24 ноември до 5 декември

Със свои спектакли ще гостуват Софийска опера и балет, Държавна опера-Русе, Държавна опера-Варна, Държавна опера-Пловдив.
Фестивалът ще се открие с изложба от сценографски проекти на покойния главен художник на Държавна опера-Стара Загора Борис Стойнов и с премиера на операта "Отело" от Джузепе Верди и ще се закрие с голям Гала-концерт "Звезди на операта". В него ще участват Ивайло Джуров, Юлиян Константинов, Калуди Калудов, Пламен Кумпиков, Веселин Михайлов,
Александър Марулев, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Александър Носиков, Михаела Берова, Офелия Христова, Милко Михайлов.
В рамките на фестивала тази година са включени оперите "Отело" на верди, "Пепеляшка" на Росини, "Тоска" и "Бохеми" на Пучини. Ще бъде представен и балетът "Ромео и Жулиета" по музика на Чайковски и други произведения.
Организатори на Фестивала са Община Стара Загора и Държавна опера-Стара Загора, със съдействието на Министерство на културата. Огромна е подкрепата на Общината за това едни от най-добрите спектакли, реализирани през годината, да гостуват на сцената на операта ни, както и за реализацията на премиерата ни.
В рамките на Фестивала ще бъдат осигурени вина за зрителите на всеки един от спектаклите - и то, подбрани тематично според съответното заглавие.