"Хирургия на живо в 3D-формат" показват в МУ-Плевен

"Хирургия на живо в 3D-формат" ще бъде показана в Плевен пред студенти и гости на Медицинския университет

Две демонстрации "Хирургия на живо в 3D-формат" с роботизирана система от последно поколение ще направи проф. д-р Григор Горчев на 24 и 25 октомври в Медицинския университет в Плевен. Това съобщиха от висшето училище, предава БТА.

Днес в зала "Амброаз Паре" ще се състои 3D-лекция по анатомия на човешкото тяло. Проф. Горчев ще въведе присъстващите в темата чрез извършване с робот на операция, която ще се предава на живо. Модератор за аудиторията ще бъде ректорът проф. д-р Славчо Томов.

Утре, от 11.00 ч., проф. Горчев ще демонстрира "Хирургия на живо в 3D-формат" пред български и чуждестранни гости. Обучение в 3D-формат в университета започва от новата година с откриване на специално студио. Чрез него студенти, докторанти и специализанти ще имат възможност да получат качествено ново обучение чрез наблюдаване на демонстрации на хирургични интервенции в реално време в триизмерно пространство, извършени с робот от водещи хирурзи в гинекологията, урологията и общата хирургия.

Целта е обучението да повиши конкурентоспособността на висшето училище и да затвърди облика му на модерен образователен център по телемедицина.