Разкриха масивна сграда в Археологическия резерват Дуросторум - Дръстър

Сградата е опожарена в края на X век

„Голяма сграда с дължина 30 метра и ширина 9 метра беше разкрита през тази година при проучване в Националния археологически резерват Дуросторум - Дръстър“, съобщи за Радио Шумен ръководителят на разкопките проф. Георги Атанасов. Постройката се намира до централната порта, била е двуетажна, изградена от големи квадри от розов хоросан, а върху керемидите, с които е била покрита, е поставен знакът епсилон. Това е знакът на Крумовата династия и е доказателство, че сградата е била важна за крепостта. Според археолога Стоян Витлянов в нея са живеели войниците от преторианската гвардия, която е охранявала владетеля. „Подобни сгради в близост до двореца е имало във всички столици, но те не са били толкова масивни и това кара учените да предполагат, че тази в Дръстър може да е била и с други функции“, каза проф. Георги Атанасов.
„Нейната масивност предполага и други разсъждения в тази насока, които тепърва ние ще направим. Това е много важен елемент от изясняването на структурата на цитаделата на дунавския дворец на българските владетели. Това е петата сграда в границите на цитаделата от епохата на Първото българско царство“, обясни проф. Атанасов.
Сградата е опожарена в края на X век по време на военните действия на руския княз Светослав срещу византийския император Йоан Цимиски. След това тя е демонтирана и в XI век напречно на нея е построена друга масивна сграда. Проучването на двете постройки ще продължи през следващата година.