Представят в експозиция най-ценните находки от археологическия сезон в Добруджа

Археологическите проучвания продължават

Регионалният исторически музей в Добрич ще представи в експозиция най-ценните находки от археологическите експедиции през този сезон веднага след като работата на обектите приключи, съобщи директорът на културния институт Костадин Костадинов, цитиран от БТА.
Сред артефактите са част от мраморна колона, орнаменти от изящна олтарна преграда, четири мраморни гълъба, украсявали амвона в откритата епископска базилика в най-големия античен град във вътрешността на Добруджа - Залдапа. В последните дни
археолозите разкриха и част от римския площад и стълбището пред базиликата, което потвърждава, че е епископска, каза директорът на музея. По думите му трикорабната църква, която е действала до началото на седми век, впечатлява с внушителните си размери - на дължина сградата достига 37 метра, а на широчина - 21 метра.
На територията на късноримската и ранновизантийска крепост край днешното село Абрит, известна като Добруджанския Помпей, са открити и близо 400 монети, фибули, търговски пломби, които също ще бъдат представени в експозицията.
Продължават археологическите проучвания и в местността Славната канара край село Дебрене, каза Костадинов. За изложбата ще бъде реставрирано църковно съкровище с повече от 1200 ранновизантийски монети. Музеят ще представи и три римски спати,
открити в района.