НАП и Митниците няма да се сливат, опровергаха от МФ

Подобна мащабна реформа изисква подробен анализ, разясниха от финансовото ведомство

Министерство на финансите не разработва и не подготвя за реализиране концептуална рамка или проект за бъдеща обединена структура, включваща сливането на двете приходни агенции - Национална агенция за приходите и Агенция „Митници".

Решение за създаване на обединена приходна агенция е извън правомощията на служебното правителство. Това се казва в съобщение на финансовото ведомство по повод разпространената информация за подготвяно обединение на двете приходни администрации.

Подготовката на подобна мащабна административна реформа включва широко обществено обсъждане и консултация със всички заинтересовани страни. За реализирането на такова обединение, което би засегнало широк кръг физически и юридически лица и би оказало влияние върху администрирането на приходите от мита, данъци и задължителни осигурителни вноски, е необходимо изготвянето на предварителен подробен анализ.

Анализът следва да обхване нормативната база, структурите, функциите и дейностите на приходните агенции и да включва оценка на въздействието, проучване на практиките на други държави-членки на ЕС и трети страни, допълват още от МФ.