Още от този месец: Ивиците в категории

Животът

24-10-2014, 18:00

Снимка:

Светлина Еленова

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на РИОСВ - Бургас оттегли решението си за Карадере

Разделят плажовете на зони по цялото Черноморие

Плажовете ще бъдат картотекирани в два вида зони още до каая на октомври. Това ще стане чрез изготвяне на специализираните карти, които ще ги определят в категории "А" и "В". 

Това стана ясно след среща между представителите на гражданската ициатива "Да спасим Карадере" и вицепремиерът по икономически политика и министър на регионалното развитие и брагоустройството - Екатерина Захариева.

Н асрещата присъстваха и представители на коалиция "Да остане природа в България". Срещата бе по инициатива на екологичните организации заради казуса със застрояването на девствените кътчета по Черноморието и по-специално - района на община Бяла. На нея присъстваха експерти от МОСВ, ДНСК и Агенцията по кадастър.
Вицепремиерът подчерта, че с приемането на специализираните карти и изготвянето на цялостните кадастрални карти дюните ще бъдат защитени от унищожаване. „Щастлива съм, че успях да реша този сериозен проблем. Това е тема, по която работя от 2009г.“, подчерта министър Захариева.
Тя информира природозащитниците, че по случая с „Карадере“ е извършена проверка от страна на ДНСК, която е установила, че всички издадени 70 строителни разрешения са с изтекъл срок и са невалидни. ДНСК е изпратила писмо до главния архитект на община Бяла, с което го предупреждава, че, ако издаде нови разрешителни за строеж, те ще бъдат отменени, ако не съответстват на изискванията на Закона за биологичното разнообразие и на Закона за опазване на околната среда.