Меморандумът за Карадере е законосъобразен

Туризъм

25-10-2014, 09:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шефът на РИОСВ - Бургас оттегли решението си за Карадере

Решението е на петчленен състав на ВАС

Петчленен състав на ВАС отхвърли жалбата на част от протестиращите от „Да спасим Карадере”, които обжалваха меморандума между държавата и „Мадъра Юръп” АД за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект " Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" в местността Карадере, до Бяла.

В своето определение съдът доказа и прие, че оспорващите нямат правен интерес от оспорване. Това значи, че протестиращите „зелени” могат да се месят в инвестиционния проект само, ако са собственици. И вместо да протестират, да си закупят терените и да си отглеждат пущинаци. Съдът също приема, че върху терените на „Мадъра Юръп” АД могат да бъдат реализирани инвестиционни проекти след реализиране на процедурите по двата биологични закона – ЗООС и ЗБР. В това свое тълкувание съдът показа на министъра на ОСВ, че искането й до прокуратурата за отмяна на ПУП Бяла-север е несъстоятелно. 
По тази причина Национална асоциация "Българско Черноморие" /НАБЧ/ иска оставките на специалистите в юридическия отдел към МОСВ, които са дали становище на министъра на ОСВ да поиска отмяна на ПУП Бяла-север. Очакваме оставките да бъдат подадени и приети следващата седмица. Ако оставките не бъдат подадени НАБЧ обмисля протести пред МОСВ.
НАБЧ обръща сериозно внимание на сегашния министър на ОСВ и бъдещия министър на ОСВ, че е време да се спре практиката псевдо-зелени активисти задкулисно да се срещат по кабинетите в министерството с министър, заместник-министри и администрация и да договарят мероприятия водещи до регрес в развитието на Черноморието и брутално да ощетяват работещите и инвестиращите хора по Черноморието.