Оранжев код за валежи и вятър в Стара Загора

Червен - в Кърджали и Хасково

Оранжев код в област Стара Загора заради валежи и силен вятър обяви за днешния ден Националният институт по метеорологияи хидрология при БАН.
Очакват се значителни валежи от дъжд и сняг с количества на места до 50 -60 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек.

В Старозагорска област вали дъжд, но по високите полета се очаква той да преминава в сняг. В цялата западна част на страната снегът вече заваля и натрупа първата снежна покривка.

Оранжев код, но заради вятър и сняг е обявен за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Червен код заради валежи и вятър е обявен в областите Кърджали и Хасково.

За областите Добрич и Варна оранжевият код е заради силен вятър. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 метра в секунда и пулсации до 25-28 метра в секунда.

За област Бургас оранжевият код е заради вятър със същата прогнозирана скорост, както и за дъжд. В областта ще има значителни валежи с количества на места до 40-50 литра на квадратен метър. Очаква се вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5 на север от Шабла и на юг от Бургас - до 5-6 бала.

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра, е обявен жълт код заради вятър. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра до 15-20 метра в секунда. Жълт код за сняг е обявен в пет области - Област София, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Дъждът ще преминава в сняг. Ще духа север-североизточен вятър със скорост до 10-15 метра в секунда.

В резултат на оттичането на реките водните нива ще продължат да се повишават към устията им. През следващите 24 часа, в следствие на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд, значителни повишения се очакват в басейните на реките Марица, Арда, Места, Струма и между р. Средецка и р. Резово.

През нощта в северозападната половина от страната валежите ще спрат, а югоизточната половина - ще продължат.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен