Истинска зима скова България

Снегът затвори пътища, активизира свлачища, хиляди останаха без ток

Първият сняг усложни обстановката в страната. Затруднено е движението на моторни превозни средства по основните пътни артерии.
Обилните снеговалежи спряха движението на автомагистрала „Тракия” и в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг. Спират се и товарните автомобили на автомагистрала „Хемус” в Софийска област и в участъка София – Самоков. Затворен за товарни автомобили над 12 тона поради опасно свлачище е пътят Симитли – Разлог – Банско – Гоце Делчев (през Предела). В Пловдивска област на пътя Асеновград в посока Бачково има паднали клони и свлачища, спират се временно тировете. Пътят Троян – Кърнаре е затворен за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета.

Временно е затворен за почистване и Проходът на Републиката в двете посоки, след възстановяване на движението всички автомобили трябва да се движат с вериги. Затворени за почистване поради паднали дървета са и пътищата Твърдица-Елена и Белово –Юндола. Проходът „Петрохан“ в момента е отворен само за леки автомобили. От Агенция „Пътна инфраструктура” отправиха  препоръка към шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН предупреждават, че в следващите няколко часа в по-голямата част от Северна България валежите ще преминат в сняг.

Падналият първи сняг събори много дървета върху жици и стълбове и остави хиляди абонати на ЧЕЗ без ток. Най-засегнати са общините Троян и Самоков, както и южната част на София, в полите на Витоша.
В Община Троян са прекъснати 5 въздушни електропроводни линии, 6 аварийни екипа работят отстраняване на повредите, а без електрозахранване в момента са 14 000 абонати, информират от дружеството.

В Община Самоков са прекъснати 2 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 7 100 абоната. По локализирането и отстраняването на авариите работят 3 аварийни екипа.
В района на София са изключени 6 въздушни електропроводни линии, като са засегнати около 12 000 абоната в Панчаревро, Лозен, Симеоново, Драгалевци, Бояна, в.з. Малинова долина, Бистрица. Герман, Кокаляне и Долни Пасарел. За отстраняване на повредите работят 9 аварийни екипа.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен