Спасиха 20 бедстващи на Беклемето

Животът

25-10-2014, 22:05

Снимка:

БТА

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три автобуса с хора и десетина коли бедстват на Беклемето

Настаняват ги в кметството в Карлово

20 души са спасени от снежния ад на прохода Троян-Кърнаре и са настанени в една от пожарните коли. Няма пострадали хора. Това съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който с областния управител на Пловдив Розалин Петков е в кризисния щаб.

Петметровите преспи са блокирали десетки автомобили, всички, на които са попаднали спасителите, са изведени от колите, пише Блиц. Няма информация засега за затрупани от снега коли и хора. Кметът и губернаторът са сезирали за критичното положение на Беклемето министъра на отбраната Велизар Шаламанов. Той от своя страна е разпоредил на шефът на 61 Стрямска бригада генерал Димитър Шивиков да изкарва две верижни машина, които ще евакуират до Карлово бедстващите хора. "Машините са много тежки и се движат бавно по стръмния участък, надявам се за около 2-3 часа да стигнем", каза генерал Шивиков.
"Ако днес не успеем да извадим колите на хората, ще търсим утре друг вариант", каза пък Кабаиванов. В момента на Беклемето продължава да вали обилно сняг. "Хората, които са спасени, ще бъдат извозени до Карлово и настанени в сградата на общината, защото там има парно и е топло. Другата възможност е в поделението на 61 Стрямска бригада. Ще им осигурим храна", каза още кметът.
Бедстващите са преминали прохода малко преди 9 часа тази сутрин от страната на Троян, около 9 часа той вече е бил затворен. Те са премръзнали и гладни, стоят на Беклемето повече от 12 часа. Пред Блиц областният управител Розалин Петков съобщи, че също отива там, за да се запознае на място с положението.