От МОСВ алармират за повишаване на речните нива

Тази нощ валежите ще започнат да спират. Утре над по-голямата част от страната не се очакват превалявания, с изключение на Източните райони, където в понеделник след обяд отново ще завали, съобщава standartnews.com.Очакваните количества ще са до 5 л/кв.м, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. На база метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре ще продължи повишението на водните нива в цялата страна, по-съществено при реките в Южна България, както следва:

Черноморски водосбор – в басейните на реките: - Средецка; - Факийска; - Изворска; - Ропотамо; - Дяволска; - Китенска; - Велека; - Резовска; Източнобеломорски водосбор – в басейните на реките: - Тунджа - в долното течение; - Марица в участъка след гр. Първомай; - Арда

Във вторник и сряда само на отделни места в Източна България ще превали слаб дъжд с очаквани количества между 5 и 10 л/кв.м. Във вторник, 28 октомври, ще започне и плавното понижение на речните нива в страната. Оперативното звено на МОСВ продължава да е активирано.