Оперираха очите на петима по изцяло нов за Европа метод

В УМБАЛ - Пловдив

Петима пациенти с очни болести бяха оперирани днес в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив по изцяло нов за Европа метод, съобщиха от лечебното заведение.

Така наречената безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута се извърши през най-малките използвани до момента отвори - 0,4 мм. Интервенциите бяха направени с високотехнологичен апарат - миниатюрна гилотина, създадена специално за този тип операции.

Използваният метод е въведен едва преди 2-3 месеца, а дебютът му в хирургия на живо бе в средата на септември в Лондон по време на 14-ия конгрес "Евроретина".

Иновативните очни операции днес бяха показани пред повече от 100 офталмолози от цялата страна по време на Деветия витреоретинален симпозиум, организиран на 25 и 26 октомври от Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги". За първи път у нас ръководителят на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург д-р Флориан Балта оперираха очи през разрези, които са по-малки от половин милиметър.

Те извършиха и комбинирана хирургия, т.нар. операция "2 в 1": премахване на катаракта – старческо перде, и безшевна витректомия - хирургия на ретина и стъкловидно тяло.

Пациенти, избрани за демонстративната хирургия, бяха две жени с мембрани, деформиращи центъра на ретината, двама мъже с дупка на макулата и мазнини в стъкловидното тяло и млад мъж с диабетни усложнения в окото. Продължителността на всяка от операциите бе средно по 20 минути и по-голямата част от тях бяха с локална анестезия. Под обща анестезия бе единствено пациентът с диабетни усложнения.

Минималните разрези са изключително щадящи за пациента и на третия ден след операцията окото е възстановено. Новата безшевна техника е без видима травма за окото. Методът е изключително ефективен в ръцете на можещ хирург, защото използваните инструменти са с профил, позволяващ много деликатно да се докосва тъканта, така че да не бъде допълнително травмирана от лекаря, разказа проф. д-р Нели Сивкова.  Най-често проблеми с ретината възникват при диабетиците, затова симпозиумът тази година носи заглавието "Диабет и око", обясни тя.

Честотата на заболяване от диабет нараства. Проблеми като дупка на макулата и появата на мембрани от своя страна са без променена статистика. Благодарение на новата методика витректомията ще може да бъде прилагана все повече, смята проф. Сивкова.

Вчера в рамките на симпозиума се проведе лекционен курс от 13:30 до 18:00  часа, а днес в операционна зала на Клиниката по очни болести на пловдивската университетска болница от 9:00 до 13:00 ч. бяха извършени операциите. Посредством сателитна аудио-визуална връзка те се излъчваха директно на екран, а присъстващите в залата гости имаха възможността в реално време да задават въпроси на хирурзите.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"