"Терминатор" стана на 30 години

Първоначално филма не предизвиква ентусиазма на киностудиите

Точно преди 30 години, на 26 октомври 1984 година, по кината в САЩ излиза филма на начинаещия тогава режисьор Джеймс Камерън "Терминатор".

Научнофантастичният екшън разказва за хуманоиден робот - Терминатор, който е транспортиран назад във времето от 2029 година в 1984 година (датата е 12 май), за да убие жена на име Сара Конър, защото й предстои да роди водача на съпротивата срещу машините. В същото време назад във времето е пратен и мъж, Кайл Рийз, който да защитава Конър от киборга.

По повод 30-годишния юбилей Газета.Ru припомня истории за култовия филм. I'll be back или сценарий за един долар. Не е известно кой именно е измислил култовата фраза "I'll be back" ("Ще се върна"), но за Арнолд Шварценегер тя се превръща във визитна картичка. За пръв път много подобен израз се появява още в предварителния сценарий на Джеймс Камерън от началото на 80-те години на миналия век. Първоначално "Терминатор" не предизвиква ентусиазма на киностудиите. Камерън възнамерява да заснеме лентата сам и в плановете му не влиза да преотстъпва правото на друг творец.

Продуцентите обаче имат свое виждане по въпроса - никой не иска да повери парите си на дебютант, който не може да се похвали с нищо повече от големи амбиции. Помагат старите познати. С продуцирането се заема начинаещата тогава Гейл Ан Хърд, бъдещата съпруга на кинорежисьора. Камерън й продава идеята за 1 долар, зародила се докато е болен от грип в Италия и сънува кошмари за машина, която е изпратена от бъдещето, за да го убие. Той обаче поставя задължителното условие - да е режисьор на филма. Хърд постига много. Тя успява да намери киностудията Hemdale pictures, която отпуска за лентата умопомрачителните за онова време 4,5 милиона долара. Сумата е гигантска за дебютен филм. Известни имена като Джордж Лукас и Ридли Скот правят лентите си с по 11 милиона долара - толкова са отпуснати за "Междузвездни войни епизод IV - Нова надежда" и за "Пришълецът".