Проучване в Япония: Вулкан може да изтрие страната от картата

Рискът това да се случи през следващите 100 години е около едно на сто

Япония може да бъде изтрита от лицето на Земята от гигантско изригване на вулкан през следващия век, показа ново проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Според доклада бедствието ще убие цялото ѝ 127-милионно население.

Новината идва само няколко седмици след като вулканът Онтаке избухна и погуби 51 души.

Експертите твърдят, че въз основа на анализираните модели на изригванията на острова, които направили, не би било преувеличено да се каже, че природно бедствие може да заличи живота там.

Учени от университета в Кобе са разглеждали огромен вулканичен кратер на остров Кюшу, който избухвал седем пъти през последните 120 000 години. Те прогнозират, че още едно изригване ще погребе около 7 млн. души под потоци от лава. Западните ветрове ще занесат огромен облак от прах и пепел към остров Хоншу.

Токсичният облак ще направи съседните острови негодни за живот, а спасяването на 120 млн. души в големите градове ще се окаже безнадеждно.

Рискът това да се случи през следващите 100 години е около едно на сто, разкриха професорите Йошюки Тацуми и Кейко Сузуки.

Въпреки това те заявиха, че не може да бъде игнориран фактът, че силно земетресение е ударило пристащния град Кобе през 1995 г. убивайки 6400 души, точно ден след като е направена прогноза, че шансът да се случи това през следващите 30 г. е около 1 процент, пише „24 часа“.